I još jedna...

I još jedna...

PostPostao/la flor » sri lis 21, 2009 10:22 pm

u zadnje vrijeme se intenzivno bavim pokušajem rješavanja postojećeg problema, međutim tek sad kad je problem postao javan, postao je još veći. radim u tvrtki za koju se nikad ne bi reklo da se može susretati s takvim problemom (tako izgleda na van), a situacija je zapravo potpuno drugačija. trpim maltretiranje već mjesecima, u razmacima, nije svaki dan, ali već je dosegnulo poodmaklu fazu po kojoj je mobbing stupnjevan. verbalnog je karaktera, bez dokaza, bez svjedoka, perfidno i potpuno sakriveno drugim ljudima. protokom vremena saznao sam da je više kolega "otjerano" jednakim načinom komuniciranja i postupanja koje je dolazilo od iste osobe te su na ovaj ili onaj način bili prisiljeni napustiti posao. dosad se još nitko nije pobunio na način na koji sam ja niti je ukazao na problem nazvavši ga mobbingom. u firmi ne postoje osobe koje bi se bavile tim problemom, kao ni rješavanjem sličnih pitanja te sam bio prisiljen nakon određene situacije reagirati na način da prozovem određenu osobu za mobbing. potužio sam se šefu, međutim naišao sam na potpuno ignoriranje problema. mobber je potpuno zaštićen, "s krunom na glavi" i nije dozvoljeno na bilo koji način prigovoriti protiv te osobe. mobber se naravno ponaša kao da je sve to izmišljeno, potpuno je nevin u cijeloj situaciji, pred svjedocima je odnos prema meni prekrasan i sav je prepun dobrih namjera. sada se nalazim u situaciji da nemam drugi posao, a iz ovoga kojeg obavljam me se pokušava natjerati da odem, odnosno rade se raznorazne spletke kako bih odjednom ispao nesposoban za obavljanje posla te kakao bi mi se na kraju dao otkaz. da ne napominjem kako se prilikom pritužbe i prigovora situacija pokušala okrenuti kao da sam ja kriv za to što se događa, odjednom ja ne radim posao kako treba, nalaze se svakakve primjedbe i nedostaci i naravno ja imam problem u odnosu s drugim ljudima. koristio sam i kratko bolovanje, ali ni to nije dugotrajno rješenje te sam se morao vratiti na posao. ponavljam kako nemam dokaze u pisanom obliku. sad me zanima na koji način mogu rješavati taj problem te ukoliko se odlučim tužiti, kolika je mogućnost bez dokaza išta napraviti?
hvala.
flor

Re: I još jedna...

PostPostao/la Esmeralda » sub stu 14, 2009 11:10 am

Poštovani!

Ispričavam se što tek sad reagiram na Vaš post. Bila sam prezaposlena pripremajući nove projekte, a i rješavanjem svoje situacije na poslu.
Što se tiče Vašeg slučaja, savjetujem Vam da vodite dnevnik. Zapišite sve situacije gdje ste se našli povrijeđenim, ili ako je neko Vaše pravo povrijeđeno.
Svaka firma koja zapošljava više od 50 radnika mora imati osobu za zaštitu dostojanstva radnika. Ako je vaša nema, prijavite inspektoru rada.
Ako ste član sindikata, pročitajte Kolektivni ugovor, a i Zakon o radu, obratite se za pomoć sindikalnom povjereniku.

Za sada još ne postoji zakon o mobbingu, jedino za što možete tužiti je uznemiravanje, i za naknadu štete za duševne boli. Za to morate imati dokumentaciju da ste doista i imali duševne boli uzrokovane stresom na radnom mjestu.
Situacija je loša, i vjerujem kako stresno utječe i na Vas i na Vašu obitelj, pa vam savjetujem da odete kod Vašeg liječnika, kažete u čemu je problem, pa će Vas uputiti psihijatru. Vjerujte, pomaže izvjesno vrijeme provesti izvan stresne situacije, pod nadzorom liječnika koji su dobro upućeni u pronlematiku. To će Vam pomoći da ojačate, i kad se vratite na posao, uhvatite u koštac sa problemima.
Ako imate još pitanja, slobodno mi se obratite, a ako želite anonimno sa više detalja, možete mi se javiti i na mail adresu koja se nalazi na web stranici.
Esmeralda

Natrag na Pravni savjeti

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.